TOEGANKELIJKHEID
Museum De Lakenhal is een gastvrij museum. Wij doen ons uiterste best om iedereen een plezierig bezoek te bieden. Voor bezoekers met specifieke behoeftes bieden wij speciale voorzieningen en programma’s aan.
Bestel ticketsEXTRA BEGELEIDING
Mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart gratis 1 begeleider meenemen. Ook schrijf- en gebarentolken mogen, indien zij in functie zijn, gratis mee naar binnen. Bovendien zijn aangelijnde geregistreerde hulphonden van harte welkom in het museum. Heb je tijdens je museumbezoek een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Spreek dan een medewerker aan voor ondersteuning.
VOOR MENSEN MET EEN FYSIEKE BEPERKING
Met het OV
De meest duurzame manier om het museum te bereiken, is met het openbaar vervoer. Museum De Lakenhal bevindt zich op 10 minuten loopafstand van station Leiden Centraal. De dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke bushalte is Nieuwe Beestenmarkt. Vanaf daar is het circa 2 minuten lopen naar het museum. Plan je route via Google Maps.
Met de auto
Voor de ingang van het museum, aan de Oude Singel 32, bevindt zich een aangepaste parkeerplaats. Er zijn ook parkeerplaatsen voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart beschikbaar in Parkeergarage Lammermarkt. Vanaf daar is het circa 3 minuten lopen naar de ingang van het museum. Verder kan het overzicht van invalidenparkeerplaatsen in Leiden worden geraadpleegd.
Route naar het museum
Museum De Lakenhal bevindt zich in de historische binnenstad van Leiden. De wegen en stoepen die leiden naar het museumgebouw kunnen daardoor hobbelig zijn.
Route in het museum
Het gebouw is voor het grootste deel toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Voor mensen die gebruikmaken van een loophulpmiddel is er een speciale plattegrond beschikbaar, waarop de handigste route door het pand wordt aangegeven. Vrijwel alle verdiepingen zijn bereikbaar met de lift. Enkele plaatsen in het monumentale gedeelte van Museum De Lakenhal zijn helaas niet bereikbaar, waaronder de Oud Hollandsche Keuken, de Bierbrouwerskamer en de verdieping in de Universiteitskamer. Van deze ruimtes zijn 360 graden foto’s gemaakt. Deze zijn te bekijken in de gratis L@kenhal-app, geschikt voor iOS en Android.
Deuren en gangpaden
Vanwege het monumentale karakter van het pand zijn sommige deuren en gangpaden niet breder dan 85 centimeter. Rolstoelen, elektrische rolstoelen en opvouwbare scootmobiels breder dan 85 centimeter kunnen daarom op level 1 van het museum niet gebruikt worden. Je kunt, indien mogelijk, op de Achterplaats overstappen op een leenrolstoel van het museum. Indien dat voor jou geen optie is, dan kun je de 360 graden foto's van alle museumzalen bekijken in de gratis L@kenhal-app, geschikt voor iOS en Android of de gratis videotour.
Scootmobiels
Scootmobiels beschouwen wij als een vervoermiddel. Deze zijn in het museum daarom niet toegestaan. Je mag het museum wel betreden met een opvouwbare scootmobiel. We verzoeken je wel om de snelheid te beperken tot die van de lopende bezoekers, om hun veiligheid en die van de objecten in het museum te garanderen.
Gratis hulpmiddelen
Het museum stelt naast bankjes in de museumzalen gratis loophulpmiddelen beschikbaar, waaronder rolstoelen, rollators en vouwkrukjes. Meld je bij de kassa; onze medewerkers helpen je graag. Alle loophulpmiddelen kunnen voorafgaand aan je bezoek gereserveerd worden door contact op te nemen via info@lakenhal.nl. Let op: deze mailbox wordt in het weekend niet gelezen.
Toilet
In het museum is 1 rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. Het toilet bevindt zich nabij de Achterplaats en staat aangegeven op de plattegrond. Het museum heeft geen officiële verschoningsruimte voor volwassenen.
Mobiele pinautomaten
Alle pinautomaten in het museum zijn mobiel of beschikken over een lang snoer.
Café Laken
Café Laken is toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een hapje en een drankje. De medewerkers brengen je graag naar een geschikte tafel, afhankelijk van de beschikbaarheid.
voor mensen met dementie en hun dierbaren of zorgbegeleiders
Memorabel
Speciaal voor mensen met dementie en hun dierbaren of zorgbegeleiders bieden we gratis dementievriendelijke rondleidingen en workshops aan. Je kunt iedere eerste donderdag van de maand meedoen – er is elke maand een ander thema – of een programma boeken voor een eigen groep.
VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN
Rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal
Museum De Lakenhal heeft in samenwerking met Stichting in Gebaren dove rondleiders in dienst die op regelmatige basis gratis rondleidingen geven in Nederlandse gebarentaal. Kijk op onze activiteitenpagina voor de eerstvolgende mogelijkheid.
Tolk
Is er in de toekomst een activiteit in het museum waar je graag aan mee zou willen doen met begeleiding van een schrijf- of gebarentolk? Je bent van harte welkom om je eigen tolk mee te nemen. Hij of zij mag gratis met je mee naar binnen. Het museum werkt daarnaast samen met tolken waar je gratis gebruik van kunt maken tijdens publieksactiviteiten, afhankelijk van de beschikbaarheid. Wil je een tolk via het museum inzetten, neem dan minimaal 1 maand voorafgaand aan de activiteit contact op met de Coördinator Publieksprogramma, Anouk Heesbeen – de Vos, via a.heesbeen@lakenhal.nl.
Ringleiding
In het Auditorium en op de Achterplaats is een ringleiding aanwezig.
VOOR MENSEN MET EEN VISUELE BEPERKING
Museumbezoek Als je een visuele beperking hebt, dan ben je natuurlijk van harte welkom. Een aantal stukken in het museum mag je aanraken: bijvoorbeeld een voorbeeld van het wandtapijt van Ankie Stoutjesdijk op de Achterplaats, en de lap Leids laken op level 1. Geregistreerde hulphonden mogen natuurlijk mee naar binnen, en ook een begeleider mag op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart gratis mee naar binnen.
Audiotour Op dit moment werken we aan een audiotour over ons museumgebouw, die we speciaal schrijven voor en met mensen met een visuele beperking. Deze is in de loop van 2023 gereed, en vanaf dat moment toegankelijk via de gratis L@kenhal-app, geschikt voor iOS en Android.
VOOR PRIKKELGEVOELIGE BEZOEKERS
Rustige momenten
Mocht je behoefte hebben aan een rustig museumbezoek binnen reguliere openingstijden, dan raden we je aan om je bezoek te plannen buiten de weekenden en de vakantieperiodes. Aan het begin en aan het einde van de dag is het vaak het rustigst. Reserveer wel vooraf een online ticket met inloopuur. Spontaan museumbezoek is helaas niet mogelijk.
Prikkelarme openstellingen
Museum De Lakenhal organiseert voor mensen met autisme, prikkelverwerkingsstoornissen of niet aangeboren hersenletsel een aantal keer per jaar speciale prikkelarme openstellingen. Tijdens deze openstellingen is er een beperkt aantal bezoekers in het museum, worden lichten en geluiden gedimd en is er een speciale rustruimte ingericht. Kijk in het activiteitenoverzicht voor de eerstvolgende mogelijkheid.
CALAMITEITEN:
Museum De Lakenhal beschikt over een calamiteitenplan, waar de evacuatie van bezoekers die extra begeleiding nodig hebben onderdeel van uitmaakt. Meld je in het geval van een calamiteit bij de dichtstbijzijnde beveiligingsmedewerker. Zij assisteren je graag.
VOORZIENINGEN EN PROGRAMMA’S OP MAAT:
De toegankelijkheid van Museum De Lakenhal is een continu proces. Kun je moeilijk mee in de dagelijkse bezoekersstroom of heb je meer tijd, ruimte of begeleiding nodig tijdens je museumbezoek? Heb je een vraag of heb je een idee om de toegankelijkheid van Museum De Lakenhal te verbeteren? Neem contact op met de Coördinator Publieksprogramma, Anouk Heesbeen – de Vos, via a.heesbeen@lakenhal.nl of 071 516 7533. We denken graag met je mee.