De top 3 van: Rembrandt Frerichs
Jazzmuzikant
Mijn eerste contact met Museum De Lakenhal ontstond door een telefoontje van directeur Meta Knol. In 2012 verwierf het museum De Brillenverkoper van mijn beroemde naamgenoot Rembrandt van Rijn, en werd ik gevraagd om tijdens de Leidse Salon in het museum muziek te maken bij dit unieke en kleine kunstwerk. De samenwerking en het optreden in een museum bevielen mij zo goed dat we met mijn Rembrandt Frerichs trio een jaar later een project zijn gestart; De kunst van het trio. Gedrieën hebben we inmiddels 14 musea aangedaan met het concept van live muziek en nieuwe composities bij werken uit de collectie. Nog altijd vind ik het leuk terug te denken aan hoe dit project begon in Museum De Lakenhal.
Drie top kunstwerken uit de collectie, waar ik van vind dat er wel muziek in zit zijn deze:
Theo van Doesburg, Stadsgezicht met boot (1917-18)
De Stijl is een kunststroming die mij als componist en pianist erg inspireert en dit kunstwerk is er een mooi voorbeeld van. De snelheid waarmee het geschilderd is doet erg denken aan jazzimprovisatie.
Stadsgezicht met boot (Leiden)
Theo van Doesburg
Dit werk is een abstrahering van de gouache Havenkade (met boot in het water en op de voorgrond een paard en wagen) uit 1917.
Lees meerJazz en beweging
Van Doesburg zal het beeld, een abstractere weergave van een Leids stadsgezicht, in gedachte gehad hebben, en waarschijnlijk in één beweging op het doek gezet hebben. Dat proces ligt erg dichtbij wat wij als jazzmusici doen: je hoort een melodie, of krijgt iets aangereikt van je medespelers, en gaat daar direct iets mee doen.
Theo van Doesburg, Portret van J.J.P. Oud (1917)
Hier zie ik eenzelfde soort proces als bij mijn eerdere keuze hierboven. Je zou ook kunnen zien dat Theo hier schetsmatig de vormen verkent van wat hij in gedachte heeft. Zo’n proces speelt zich in mijn verbeelding ook steeds af, zij het in klank in plaats van in beeld.
melodie en vorm
Soms springt mij een melodie te binnen die ik dan dagenlang in allerlei verschillende (kubistische) gedaantes probeer voor te stellen: omhoog, omlaag, omgekeerd, etc.. Hier lijkt Theo met zo’n zelfde principe aan de slag te gaan. Veel verticale en horizontale lijnen en daar dan een beeld in proberen te vangen.
Zaal met middeleeuwse altaarstukken
Ook het museumgebouw zélf is een uniek gegeven. We hebben er met het trio al eens een concert gegeven en de proporties van de zaal, het hout op de vloer, de hoogte van het plafond en de afmetingen, maken het een absoluut top-podium voor live muziek. Waarschijnlijk is die concertzaal-potentie niet het eerste waar ieder ander aan denkt bij het betreden van deze zaal, want de aandacht wordt meteen getrokken door het monumentale altaarstuk met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.


biografie
"Een van de hoogtepunten van het North Sea Jazz Festival” schreef Jazzmagazine over pianist en componist Rembrandt Frerichs (1977). Een betere aanbeveling is nauwelijks denkbaar. Rembrandt speelt en componeert in de voorhoede van de Europese jazz, denkt niet in hokjes en vult het podium even gemakkelijk met geïmproviseerde muziek als met stukken die zijn geïnspireerd door klassieke muziek. Hij kent het Amerikaanse jazz repertoire, maar past ervoor om de gebaande paden te bewandelen. Hij put uit Europese klassieke muziek en zijn passie voor Arabische muziek, die werd aangewakkerd door zijn tweejarig verblijf in Egypte.
Frerichs debuteerde al op 22 jarige leeftijd op het North Sea Jazz Festival. In 2007 werd zijn debuutalbum genomineerd voor de Edison-publieksprijs en presenteerde hij zijn muziek in de legendarische Jazzclub Birdland in New York. Geselecteerd als Music X Port Artist, tourt hij op dit moment over de hele wereld.
meer over Rembrandt Frerichs