Deze (na)zomer vragen we bekende mensen uit het netwerk van Museum De Lakenhal naar hun top 3 van kunstwerken uit de collectie. Wethouder Cultuur Robert Strijk maakte vorig jaar voor én achter de schermen van Museum De Lakenhal mee hoe de museumpraktijk eruit ziet. Een bijzondere dag met een hoofdrol voor het favoriete kunstwerk van de wethouder. Lees verder en ontdek welke kunstwerken nog meer in de top 3 van de wethouder staan!
Geschiedenis van Leiden
Op nummer 1 kies ik Mattheus Ignatius van Bree, met het schilderij "De zelfopoffering van Burgemeester Pieter van der Werff" uit 1817. Dit doek van ruim vier meter hoog en bijna zes meter breed verbeeldt het moment waarop burgemeester Van der Werf in 1574 zijn eigen lichaam als voedsel aanbiedt aan een hongerige menigte. Volgens de overlevering wilde hij met deze heldendaad zijn stadsgenoten ervan overtuigen niet toe te geven aan de honger, maar te volharden in hun verzet tegen de Spaanse overheersing. Dit schilderij staat, samen met de hutspot, op een gedeelde eerste plaats. Dit omdat deze beide kunstwerken voor mij het beste de geschiedenis van Leiden vertellen. Dit is het verhaal dat ik als jongetje van drie á vier jaar voor het eerst hoorde, en door de jaren heen steeds beter leerde kennen: het mooie en enigszins geromantiseerde verhaal van Leidens Ontzet en 3 oktober.

JAN LIEVENS, KOP VAN EEN OUDE MAN (CA 1630)
Op de tweede plaats staat voor mij: “Kop van een Oude Man” uit 1630 van de schilder Jan Lievens. Dit schilderij is zo verfijnd dat het bijna een foto lijkt. De man is triest, maar het schilderij straalt ook rust uit. Ik kan hier echt heel lang naar kijken. Waanzinnig mooi.
Liberty - pest en honger tijdens Leidens beleg, 2011
En op de derde plaats een foto die op een schilderij lijkt. “Liberty - Pest en honger” tijdens Leidens Ontzet door Erwin Olaf (2011). Ook hier kan ik uren naar kijken want er is zoveel op te zien. Je ziet elke keer weer nieuwe details. De monumentale foto is op het eerste gezicht al bijzonder, en dat wordt het nog meer als je weet hoe het tot stand is gekomen. Ik vind het een prachtig moderne invulling van een inmiddels eeuwenoud verhaal.
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg
Erwin Olaf
In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden gezamenlijk de opdracht aan kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf om een nieuw historiestuk te maken, gewijd aan het Beleg en Ontzet van Leiden (1574). Olaf koos ervoor de dramatische laatste dagen van het Beleg te verbeelden, met op de achtergrond de belofte van bevrijding door de geuzen. Traditiegetrouw speelt de honger een hoofdrol in het verhaal van het Beleg en Ontzet. Olaf koos ervoor in plaats daarvan de pest centraal te stellen, die volgens de nieuwste historische inzichten meer slachtoffers maakte dan de honger. Tijdens het Beleg van Leiden in 1574 kwamen ruim 6000 mensen om, bijna de helft van de toenmalige bevolking. Burgemeester Van der Werf werd door Olaf op het tweede plan gezet, om ruimte te maken voor bevelhebber Jan van de Does, diens neef Jacob van der Does en stadssecretaris Jan van Hout, wiens heldenrol in het verleden te vaak onderbelicht bleef. In de flanken van het beeld plaatste Olaf twee jonge vrouwen: rechts Magdalena Moons, de geliefde van de Spaanse legeraanvoerder Valdés, en links de godin Minerva, symbool van de in 1575 opgerichte Leidse universiteit. Veel attributen zijn afkomstig uit de collectie van De Lakenhal. Enkele hedendaagse voorwerpen, zoals een iPod en een leesbril, voegde Olaf zelf toe. De modellen zijn voor het merendeel Leidse burgers die door de kunstenaars werd gecast. Zo componeerde Erwin Olaf een historisch én eigentijds beeld, dat zich in artistieke kwaliteit kan meten met de klassieke historieschilderkunst.
Lees meerRobert Strijk (D66) is sinds 2010 wethouder bij de gemeente Leiden. Sinds 2014 is hij wethouder Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur.
