Top 3: Robin Stam
graphic designer
During my first visit to Museum De Lakenhal, in 2012, I wanted to get to know the museum COMPLETELY. At that time, I was working on the commission for the new corporate design, and an intense meeting was therefor important to me. Normally I'm a quick museum visitor, I race through the rooms. Now I wanted to absorb everything. Several times I've dwelled for hours, scrutinizing all the display cases. It made me focus on the details, something I still do when working on the marketing communications for the museum: posters, flyers, the website. Details are therefor leading in my top three.
Hallmark
My first choice is the hallmark. Before the old Laecken-Halle turned into a museum in 1874, the famous woolen Leiden cloth was inspected here and only the best fabric was granted with a hallmark: a leaden seal. In the old building you can still find many details that refer to this period. I used the seal in the corporate style, and now everything the museum communicates is awarded with a hallmark.
present and past
To connect the past with the present is integral to Museum De Lakenhal's mission. It was also a condition in the commission for the new corporate style. I pushed myself to show this link in my design. I like the way Museum De Lakenhal makes the mission resonate in the way they work with the collection.

Erwin Olaf, Liberty (2011)
Therefor I choose Erwin Olaf's work. This contemporary artist / photographer stepped into the tradition of visualizing the famous history of Leiden's Relief (1574), but gave it a modern twist. Surprisingly maybe, the many details of this work make me think of one of my other favorites: the Last Judgment by Lucas van Leyden.
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg
Erwin Olaf
In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden gezamenlijk de opdracht aan kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf om een nieuw historiestuk te maken, gewijd aan het Beleg en Ontzet van Leiden (1574). Olaf koos ervoor de dramatische laatste dagen van het Beleg te verbeelden, met op de achtergrond de belofte van bevrijding door de geuzen. Traditiegetrouw speelt de honger een hoofdrol in het verhaal van het Beleg en Ontzet. Olaf koos ervoor in plaats daarvan de pest centraal te stellen, die volgens de nieuwste historische inzichten meer slachtoffers maakte dan de honger. Tijdens het Beleg van Leiden in 1574 kwamen ruim 6000 mensen om, bijna de helft van de toenmalige bevolking. Burgemeester Van der Werf werd door Olaf op het tweede plan gezet, om ruimte te maken voor bevelhebber Jan van de Does, diens neef Jacob van der Does en stadssecretaris Jan van Hout, wiens heldenrol in het verleden te vaak onderbelicht bleef. In de flanken van het beeld plaatste Olaf twee jonge vrouwen: rechts Magdalena Moons, de geliefde van de Spaanse legeraanvoerder Valdés, en links de godin Minerva, symbool van de in 1575 opgerichte Leidse universiteit. Veel attributen zijn afkomstig uit de collectie van De Lakenhal. Enkele hedendaagse voorwerpen, zoals een iPod en een leesbril, voegde Olaf zelf toe. De modellen zijn voor het merendeel Leidse burgers die door de kunstenaars werd gecast. Zo componeerde Erwin Olaf een historisch én eigentijds beeld, dat zich in artistieke kwaliteit kan meten met de klassieke historieschilderkunst.
Read moreLucas van Leyden, Last Judgment (1526-27)
This work is on of the most popular works in the museum, and also one of my favorites. It regularly features in campaigns I design for the museum. The details in the triptych are phenomenal. The super crazy devils, the naked people and the colors: every detail works perfectly.
Drieluik met het Laatste Oordeel
Lucas van Leyden
Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden geldt als meesterwerk van de noordelijke Renaissance. De natuurlijke weergave van het lichaam in complexe houdingen bereikte Lucas door studie van anatomie en perspectief met behulp van prenten naar werk van renaissanceschilders als Michelangelo, Rafaël, Dürer en Signorelli. Het onderwerp is ontleend aan de Openbaring van Johannes (20: 11-15), waarin hij als in een visioen de terugkeer van Christus op aarde beschrijft. Omringd door de apostelen, heiligen en engelen oordeelt Christus op de Laatste Dag wie naar de hemel gaat en wie naar de hel. De gelukzaligen worden links naar de hemel geleid, rechts sleuren gedrochten en duivels de verdoemden het hellevuur in. In afwijking van de traditie schilderde Lucas van Leyden het drieluik zonder opdrachtgevers. Lucas van Leyden maakte dit drieluik in opdracht van de kinderen van Claes Dircsz. van Swieten ter nagedachtenis aan hun vader, een Leidse houthandelaar, kerkmeester, schepen en in 1523 ook burgemeester van Leiden. Na voltooiing werd het in de Pieterskerk geplaatst. De patroonheiligen van Leiden, de apostelen Petrus en Paulus, schilderde Lucas op de buitenzijden van de luiken. Petrus en Paulus zitten vóór een indrukwekkend landschap dat om diepte te suggereren met verschillende kleuren en volgens een vast schema is opgebouwd. Bij het schilderen koos Lucas voor een hoog gezichtspunt, waardoor hij in dit fantasielandschap zoveel mogelijk elementen uit de zichtbare wereld kon samenbrengen. Zijn Antwerpse tijdgenoot Joachim Patinier maakte als eerste het landschap tot hoofdonderwerp en bracht de religieuze figuratie terug tot bescheiden proporties.
Read more
