De top 3 van: Robin Stam
huisstijlontwerper
Mijn eerste bezoek aan Museum De Lakenhal, in 2012, stond in het teken van het DOOR EN DOOR leren kennen van het museum. Ik was bezig met de opdracht voor de nieuwe huisstijl, en die intense kennismaking was in mijn ogen dus belangrijk. Normaal ben ik een vlugge museumbezoeker, ik race door de zalen. Maar nu wilde ik alles absorberen. Ik heb meerdere keren urenlang rondgedwaald en alle vitrines uitgeplozen. Daardoor ben ik heel erg op alle details gaan letten. In het maken van de uitingen van het museum - affiches, folders, de website - doe ik dit ook. De details mogen dus ook niet ontbreken in mijn top drie.
Lakenloodje
Daarom heb ik gekozen voor het lakenloodje. In de oude Laecken-Halle werd, voordat het gebouw in 1874 een museum werd, lange tijd het wereldberoemde Leidse Laken gekeurd. Na controle werd uitsluitend aan het beste laken een keurmerk bevestigd: het 'lakenloodje’. In het oude gebouw zie je ook veel details met betrekking tot deze periode. Ook in de huisstijl komt het loodje terug: als een keurmerk krijgt elke uiting - folder, affiche - weer een loodje.
heden en verleden
Heden en verleden verbinden is onderdeel van de missie van Museum De Lakenhal, en werd als voorwaarde meegegeven bij de opdracht voor de huisstijl. Ik heb dan ook mijn best gedaan om die link zichtbaar te maken in het ontwerp. Het spreekt mij erg aan hoe Museum De Lakenhal aan hun missie gevolg geeft in de omgang met de collectie.

Erwin Olaf, Liberty (2011)
Daarom kies ik het werk van Erwin Olaf. Deze hedendaagse kunstenaar/fotograaf bracht in 2011 de beroemde geschiedenis van Leidens Ontzet (1574) volgens oude traditie opnieuw in beeld, maar nu met een moderne knipoog. In dit werk zitten ook weer hele mooie details die me verrassend genoeg doen denken aan één van mijn andere favorieten: het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg
Erwin Olaf
In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden gezamenlijk de opdracht aan kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf om een nieuw historiestuk te maken, gewijd aan het Beleg en Ontzet van Leiden (1574). Olaf koos ervoor de dramatische laatste dagen van het Beleg te verbeelden, met op de achtergrond de belofte van bevrijding door de geuzen. Traditiegetrouw speelt de honger een hoofdrol in het verhaal van het Beleg en Ontzet. Olaf koos ervoor in plaats daarvan de pest centraal te stellen, die volgens de nieuwste historische inzichten meer slachtoffers maakte dan de honger. Tijdens het Beleg van Leiden in 1574 kwamen ruim 6000 mensen om, bijna de helft van de toenmalige bevolking. Burgemeester Van der Werf werd door Olaf op het tweede plan gezet, om ruimte te maken voor bevelhebber Jan van de Does, diens neef Jacob van der Does en stadssecretaris Jan van Hout, wiens heldenrol in het verleden te vaak onderbelicht bleef. In de flanken van het beeld plaatste Olaf twee jonge vrouwen: rechts Magdalena Moons, de geliefde van de Spaanse legeraanvoerder Valdés, en links de godin Minerva, symbool van de in 1575 opgerichte Leidse universiteit. Veel attributen zijn afkomstig uit de collectie van De Lakenhal. Enkele hedendaagse voorwerpen, zoals een iPod en een leesbril, voegde Olaf zelf toe. De modellen zijn voor het merendeel Leidse burgers die door de kunstenaars werd gecast. Zo componeerde Erwin Olaf een historisch én eigentijds beeld, dat zich in artistieke kwaliteit kan meten met de klassieke historieschilderkunst.
Lees meerLucas van Leyden, Laatste Oordeel (1526-27)
Dit werk is één van de populairste werken van het museum, ook van mij. Het komt regelmatig terug in de campagnes die ik samen met het museum vormgeef. De details in dit drieluik zijn geweldig. De supergestoorde duivels, de blote mensen en de kleuren, elk detail werkt perfect.
Drieluik met het Laatste Oordeel
Lucas van Leyden
Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden geldt als meesterwerk van de noordelijke Renaissance. De natuurlijke weergave van het lichaam in complexe houdingen bereikte Lucas door studie van anatomie en perspectief met behulp van prenten naar werk van renaissanceschilders als Michelangelo, Rafaël, Dürer en Signorelli. Het onderwerp is ontleend aan de Openbaring van Johannes (20: 11-15), waarin hij als in een visioen de terugkeer van Christus op aarde beschrijft. Omringd door de apostelen, heiligen en engelen oordeelt Christus op de Laatste Dag wie naar de hemel gaat en wie naar de hel. De gelukzaligen worden links naar de hemel geleid, rechts sleuren gedrochten en duivels de verdoemden het hellevuur in. In afwijking van de traditie schilderde Lucas van Leyden het drieluik zonder opdrachtgevers. Lucas van Leyden maakte dit drieluik in opdracht van de kinderen van Claes Dircsz. van Swieten ter nagedachtenis aan hun vader, een Leidse houthandelaar, kerkmeester, schepen en in 1523 ook burgemeester van Leiden. Na voltooiing werd het in de Pieterskerk geplaatst. De patroonheiligen van Leiden, de apostelen Petrus en Paulus, schilderde Lucas op de buitenzijden van de luiken. Petrus en Paulus zitten vóór een indrukwekkend landschap dat om diepte te suggereren met verschillende kleuren en volgens een vast schema is opgebouwd. Bij het schilderen koos Lucas voor een hoog gezichtspunt, waardoor hij in dit fantasielandschap zoveel mogelijk elementen uit de zichtbare wereld kon samenbrengen. Zijn Antwerpse tijdgenoot Joachim Patinier maakte als eerste het landschap tot hoofdonderwerp en bracht de religieuze figuratie terug tot bescheiden proporties.
Lees meer
